15 Mart 2013 Cuma

ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ......

ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ...!!!...
Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır. Mustafa Kemal ATATÜRK
Hatalı kentsel dönüşüm ile Yeşile hasret kalmayalım
Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.
Pek çok gelişmiş ülkede, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.
Hemen hemen her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Yani giderek elden çıkan çevremize sahip çıkmalıyız. Örneğin;
·         Bursanın yeşili kalmadı. Bursa’nın yüzölçümünün %65 ine maden arama ruhsatı verildi. 10.900 km2 lik Bursanın 7.126 km2 ni maden ocakları kaplamış (4.12.2012-Cumhuriyet).
·         İçme suyu ‘kil’lendi. Çanakkale’de günlerdir etkili olan sağanak yağış kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Atikhisar Barajının tonlarca killi toprakla dolmasına neden oldu. Bulanık içme suyunu arıtmakta zorlanıldığı ve yemeklerde kullanılmaması istendi (5.12.2012-Cumhuriyet).
·         Radyoaktif bahçe için suç duyurusu. İzmir’in Gaziemir ilçesinde yıllar önce kapatılmasına rağmen bahçesine gömülen radyoaktif atıkların tehlike saçtığı belirlenen Aslan Avcı Döküm sanayi için gerekli önlemleri almayan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu(TAEK) ve fabrika sorumluları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu (5.12.2012-Milliyet).
·         Süngerleri nükleer kazalar hasta etti. Bodrumda dalışlar yapan Mehmet Baş, Ukrayna’daki Çernobil ve Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santralı patlaması sonucu denizdeki süngerleri bu kazaların hasta ettiğini ve bu patlamaların etkilerinin Bodruma kadar geldiğini belirledi (5.12.2012-Milliyet).
·         13 dakikada bir canlı yok oluyor. Doğa derneğine göre dünyada her 13 dakikada 1 canlı yok oluyormuş. Türkiye’mizde de 2 endemik bitki türünden ve her üç kuş türünden biri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyamış (1.1.2013-Milliyet).
·         Türkiyenin havası kirli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tespitlerine göre kalitesiz yakıt kullanımı sonucu 79 ilde hava kirliliği yaşanıyormuş. Bunların 56 sında evsel ısınma, 7 sinde meteorolojik faktörler, 6 ilde sanayi, 6 ilde topoğrafik faktörler, 4 ilde ise trafik neden olarak saptanmış (31.12.2012-Cumhuriyet).
·         Devletin kalitesiz kömürü hava kirliliğini arttırıyor. Çevre Bakanlığı verilerine göre İstanbul’un havası giderek bozuluyor. Hava kirliliğinin arkasında devletin ücretsiz dağıttığı kömür varmış (19.1.2013-Sözcü).
·         İskenderun kirlilikte birinci olur. Tasyalı holding ve Atakaş tarafından denize sıfır ormanlık alana kurulacak 2 termik santral, günde 26.000 kömür yakacakmış(9.2.2013-Cumhuriyet).
·         Su havzalarımız korumasız. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İçme Suyu Havzaları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle İstanbul’daki havzaların koruma bandı 100 m den 10 m ye düşürüldü (18.1.2013-Cumhuriyet).
·         Bir dalını kesene hapis, kökünü kazıyana servet. Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Alacadağ Köyü sınırlarındaki Kızılcık yaylasında sedir ağaçlarından oluşan ormanlık alandaki 12 taş ocağının faaliyetleri yüzünden binlerce asırlık çam ve sedir ağacı bir bir kesiliyor. Türkiye genelinde son 11 yılda 85.000 taş ocağına ruhsat verilmiş(14.2.2013-Sözcü).
·         Sosyal medya Sapanca Gölü’nün yardımına yetişti. Taşan kanalizasyonun Sapanca gölünü kirlettiğini gösteren görüntüler sosyal medyaya düşünce SASKİ müdürlüğü harekete geçti (20.2.2013-Milliyet).
·         Kaz dağlarında zehir kusmuşlar. Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Kalabak köyü yakınlarındaki Eybek dağında geçen yıl çıkan yangında, söndürme helikopteri bölgedeki bakır ve molibden madeni çökertme havuzunun zehirli sularını kullanmış. Yangının ardından Havran çayında binlerce balığın öldüğü belirlenmiş (30.1.2013-Cumhuriyet).
·         Yatağanda köpük paniği. Muğla, Yatağan termik santralından yükselen sıcak su buharıyla 500m lik çevreye dağılan köpükler, halkta kimyasal panik yarattı. Biosit 5500 olarak adlandırılan sabun bazlı kimyasal, organik maddelerin çözümünde kullanılırken ortaya çıkan köpükler kule fanları ile çevreye yayılmış (3.2.2013-Milliyet).
·         Biz kirletiyoruz, yabancılar temizliyor. Dalyanda yerli halkın çöp atarak kirlettiği kanal ve sazlıkları her hafta tekneyle dolaşan yabancılar, gönüllü temizlik yapıyormuş. Torbalar dolusu çöp topluyorlarmış (19.2.2013-Sözcü). NE ZAMANDERS ALACAĞIZ?
Değerli arkadaşlar,
Yukarıda sıralamaya çalıştığım çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimizin ve danışmanlarının dikkatini çekebilirim ve de gereken önlemleri de zamanında hep birlikte alırız.
Özellikle çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaştığı sonucunu, bilgilerinize sunmak isterim. Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz.
Sevgi ve saygılarımla (14.3.2013)
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
NOT:
Güzel ülkemizde çevresel açıdan güzel işler de oluyormuş. Örneğin Çimento sektöründe maliyetlerin içinde yakıtın payı %38 dir. Bu nedenle Çöpten enerji üreten çimentocular, ekip kurarak atık peşine düşmüşler. Atıktan Tüketilen Yakıtı (ATY) bugün 48 çimento fabrikamızdan 27 tanesi uyguluyormuş Böylece yıllık 330.000 tonluk atık yakılıyormuş. Gönülden kutlarım onları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder